torsdag 4 mars 2010

Mat,motion och hälsa

Mat, motion och hälsa

hälsa är enligt WHO (world Health organization= världshälsoorganisationen) när man har det bra både fysiskt, psykiskt och socialt. hälsa är inte bara att man är frisk och att man minskar risken för sjukdomar, utan mycket mer.
man måste kunna veta sambandet mellan mat, motion och hälsa. Vi vet till exempel att vi inte kan äta enbart snabbmat för då kommer vår hälsa att sjunka och vi kan drabbas av sjukdomar. forskarna har framställt ett diagram där det visar att 40 % av hjärt- och kärlsjukdomar och 30 % av cancerfallen beror på felaktiga matvanor och felaktig livsstil (hem- och konsumentkunskap 2007).
att äta bra mat som ger alla Näringsämnen kroppen behöver och välja en sund livsstil är viktigt och det är speciellt viktigt för dem som fortfarande växer.
Alla människor behöver motion. idag finns det väldigt mycket stillasittande arbete, vilket gör att man måste komma ihåg att röra sig efter eller före jobbet. Motion ger en bra hälsa och du får kondition. Varje dag behöver man minst en halvtimmes vardagsmotion och några dagar i veckan behöver man mer motion. Kroppen är byggd för rörelse och man behöver bygga muskler för att kunna röra sig. Man minskar infektionsrisken och blir mindre trött om man motionerar.

jag intervjuade en idrottslärare vid namn Anna lite kort om motion.

Varför är det bra med motion?
Motion är bra mot många saker till exempel så får du bättre kondition och du får hjärta och lungor. Man kommer att orka mer och du får bättre blodcirkulation. När man motionerar mår man bättre och man blir inte så sjuk så ofta. Det bästa är att man blir mer nöjd med sig själv och att man blir mer kostmedveten. det finns massor som är bra med motion förutom att man motverkar övervikt till exempel blir du piggare, du rensar hjärnan från bekymmer och måsten, ditt liv berikas, du blir mindre stressad, du blir smidigare och din tankeförmåga blir bättre. Man blir rörligare i lederna och gör musklerna smidigare. Man får bättre balans och blir på bättre humör. Så finns det ju också bra mycket mer som är bra med motion men detta är vad jag kommer på just nu på rak arm.

Äldre behöver också träna. Hur ska man kunna motionera med dem?
Man måste vara försiktiga med dem oavsett om det finns ett antal krutgummor med i gruppen som man ska träna. Det man kan göra är att låta dem göra lugna och lätta rörelser ståendes eller sittandes och kanske tänja lite lätt på muskler och så. Man kan anpassa musik till. Träna hållningen är också en bra grej. Även dem behöver ju motion och rörelse. All fysisk rörelse är bra och det gäller för alla stora som små.

Har du några motionstips att dela med dig?
*3x30 min/vecka= starkare hjärta. Men det rekommenderas av WHO att man ska motionera 60 min/dag men det räcker med 3x30 min/vecka.
*hitta en aktivitet som du trivs med för då blir det lättare och roligare att motionera och träna och det är lättare att utföra aktiviteten mer regelbunden. för du vet väl att ett stort träningspass någon gång då och då inte har så stor betydelse, men att om du tränar och motionerar regelbundet i mindre omgångar ger dig mer resultat.
*gå till jobbet, kliv av bussen någon station tidigare, ta trappor istället för hiss och busa med barnen. Gör allt lite omständligare helt enkelt.
*är du otränad ska du börja långsamt och trappa upp motionen mer och mer efter hand än att börja stenhårt på en gång. Då kan du göra kroppen illa istället eftersom den inte är van att röra på sig på det sättet.
*lyssna på kroppens signaler. Har du ont i kroppen ska man välja en motionsform som passar för det som till exempel simning. Har du träningsverk och vill få bort det ska du faktiskt träna mer.
*välj bra skor! Det hjälper dig oerhört i motionen. Skilj på skorna du ska ha utomhus respektive dem du ska ha inomhus.
tack Anna, det var kul att få träffa dig och få ta del av din kunskap och dina tips.
kram kram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar